*Novelle…del 1*

Dette er det merkeligste huset jeg undersøker en siste gang før det store brekket. Jeg har vært i dette huset her flere ganger for å forsikre meg at huset ikke har noen overraskelser å by på før det endelige innbruddet. Og så klart for å få nyss på hvem som bor her og hvordan sikkerheten i huset er rigget. Jeg har vært her dag og natt, alt ettersom, og har fått inntrykk av husets ritualer og husets vaner…. Det er et hus:

 

  • Med mahogny bar, fullt av sprit, rom, cognac, likør…mye av det er til og med gammelt…men ingen vin, ingen øl…og det står der urørt…alltid…i hvertfall det halvåret vi har vært innom her….

  • Vegger fullt av familiebilder fra eksotiske steder i verden….det samme gjelder albumene. ….men dette huset har ingen barn, og noen av bildene er datert senest i år…det er ingen barnerom eller gjesterom her. Og i løpet av det halvåret vi har studert huseierens vaner, har det aldri vært barn her….eller vært noen andre enn huseieren egentlig….er bildene fra et annet liv=?

  • Soverommet er alltid ubrukt, men det ser ut som soverommet er stuen, for her er alltid en dyne og pute på skinnsofaen. Det er her husets eier sover hver natt. Vi har sett huseieren sove her hver natt det siste halvåret. Hvorfor lokker ikke soverommet?

  • Det er en hel gang fullt av hyller med bøker fra ulike språk. Men de leses aldri…de samler støv. Det er lite lys i huset, men med så mange bøker, hvor er leselampene?

  • For å være et hus på 323 km, så har det utrolig få vinduer. Det som er av vinduer, er smått.

  • Huseieren foretrekker å ha det mørkt rundt seg med stearinlys…..for vår del perfekt for å ikke bli sett av naboene der vi har lusket rundt i huset, men hva med huseieren? Savner vedkommende ikke å titte litt oftere ut av vinduet? Overhodet ikke, etter hva jeg har observert så foretrekker personen å holde seg skjult. Og dessuten leser personen aldri bøker likevel, så hvorfor skal personen ha lys annet enn stearinlys? Vedkommende ser kun på tv eventuelt.

 

Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd at husets eier er en som samler på skrot. Det er fullt av skrot fra 60, 70, 80 og 90 tallet….og så virker det som om tiden har stått stille siden hadde det ikke vært for familiebildene på veggene… I følge Roger er husets eier stinn på gryn og har investert i kunst for millioner. Hadde det ikke vært for at vi vet hvor kunsten er, så hadde jeg ikke trodd det var noe av verdifull kunst her overhodet……tydeligvis er kunsten i et hvelv nede i kjelleren. I en luke i et tomt rom nord for stuen, så er det et hvelv under jorden! Skikkelig gammeldags måte å lagre kunst på…jeg kan ikke skjønne at det kan være bra for maleriene overhodet å være i en fuktig kjeller med mindre hvelvet er fuktsikret. Så kan hende informasjonen vi sitter på er feil, for vi har ikke sett det…vi tror på kildene, men likevel….men på den annen side: Heller ikke sett et slikt hjem på norsk jord…det er bare så mye som ikke stemmer med denne huseieren som gjør meg så nysgjerrig….

 

Det er et rom innerst i huset som både forundrer og skremmer meg på samme tid…det virker som et bederom…det er fullt av buddha-statuer, stearinlys og røkelse. I grunn ser rommet skittent ut og det lukter stinn av røkelse i veggene. Det er bilder på veggene av noe som minner om døden i lotusstilling…flere uttrykk for døden. Jeg trodde døden bare hadde et ansikt, men hvem vet…Men det er ikke bare bederommet som forundrer meg; det er vanene til denne kvinnens hus. For hvorfor ha en bar hun aldri drikker av, en vegg full av bilder av mennesker hun aldri ringer til eller besøker eller får besøk av…i et halvt år, har vanene hennes vært det samme: hjem fra jobben på universitetet, rett til tv stuen og der sovner hun. Hun leser ALDRI noen av bøkene hun har i gangen, de er bare til utstilling..som resten av huset i grunn…og så mye som er på utstilling…alt annet enn malerier fra Hitlers glansdager, som er i kjelleren……som er lovlige………hvem er denne damen som bor i et hus på utstilling som er så rotete med skrot på samme tid?

 

 

I dag innrømmer jeg at jeg egentlig ikke hadde trengt å være her….alt er planlagt i detalj (som vanlig), og vi vet at huseieren ikke vil oppdage den minste ting når vi kommer hit i morgen natt og begynner gravingen. For huseieren er aldri i kjelleren, alltid enten i stuen eller på kjøkkenet og badet……Vi kommer til å gjøre innbruddet når huseieren er hjemme, for det er da det er minst mulig for å bli tatt…mest fordi huseieren har så maskinelle vaner at det perfekte innbruddet blir nettopp når hun er hjemme, men også fordi det passer best å gjøre det når mørket faller på enn når det er daglys og nysgjerrige naboer kan se oss…..

 

. I dag er jeg her utelukkende for å forstå damen…for det er noe merkelig med at hun egentlig aldri har vært i bederommet, og hver gang jeg har undersøkt rundt i huset, så har lysene i rommet blitt tent…og det lukter alltid røkelse som siver ut av rommet som om det er noen som nettopp har vært der og bedt til Døden…

 

Mine kollegaer vet ikke at jeg er her. De bruker dagen i dag på å hvile kreftene til de gjør utgravingen i morgen natt. De tror jeg gjør det samme, så klart…men vil ikke fortelle dem om denne inspeksjonen min i natt, for den er av privat art. Jeg må bare dobbeltsjekke damens vaner en siste natt før vi forvolder oss i hennes kjeller….for det kan være noe jeg ikke har fått med meg…må være helt sikker.

 

Hun er ikke vanskelig å spionere på fra mørket, der hun kommer hjem og tar av seg sine ytterklær. Hun liker å ha det mørkt…sparer hun kanskje på strømregningene? På denne årstiden, hvor det er så vått og rått og mørkt ute, så er hun likevel sparsommelig med lysutgiftene? Hun liker å ha stearinlys på, noe som er fint og romantisk, men også gjør det lettere for meg å snike rundt i skyggene. Og blir hun skremt av min skygge, så slår hun fra seg med at det var sinnet hennes som spilte henne et puss med skygger….slik hun alltid gjør når hun plutselig blir oppmerksom på skygger som ikke stemmer med rommets fysiske lover; for så å slå seg til ro med at det har rabla for henne sånn bitte litte granne på grunn av all ensomheten som skremmer henne litt…skygger er hennes eneste selskap.

 

Det pøsregner i kveld. Hun er litt senere enn hun pleier i dag. Best å notere meg det ned, for det er utenom hennes over punktlighet i hverdagen. Men det regner mye i dag, litt glatt føre, så kan hende hun var litt forsiktig sjåfør i dag. Men hvorfor så søkk våt hvis hun har kjørt hjem i dag fra jobben som vanlig? Jeg titter ut det eneste vinduet i stuen, og ser at bilen ikke er der. Kanskje bilen har punktert et annet sted slik at hun måtte gå et stykke hjem i regnværet? Hadde hun ingen hun kunne ringe som kunne plukke henne opp eventuelt slik at hun slapp å gå i regnet? Ikke lett å vite.

 

Damen er 46 år, heter Hilde Spielmeyer og er astrofysiker…på Blindern…i følge Henny som har hatt jobben med å reasearche hennes identitet. Ufattelig rart i grunn, for har aldri sett en eneste bok om astrofysikk i bokhyllene hennes…bare masse bøker om kongefamilien på forskjellige språk og mange historiebøker spesielt fra Napoleonstiden. Rare interesser for en kvinne….rart yrke for en kvinne også forøvrig.

 

Hun er ikke akkurat stygg å se på. Faktisk ser hun litt mer sensuell ut enn vanlig til tross for søkkvåt hår og sminke som har rent utover ansiktet hennes. Ser jeg hint av rød lebestift i mørket? Ser ut som det har blødd litt utover haken i så fall…hvis det er lebestift da. Eller kanskje det er lebestift av dårlig kvalitet som renner litt i sprekkene i rynkene hun har rundt munnen sin….sånne bistre rynker norske kvinner spesielt får etter et langt liv som bitre sjalu kvinner, hvor munnen snurper seg hver gang de er bister og bitter på noe. Men denne damen er jo ikke helt norsk: faren hennes var tysk…hun er visst jøde i følge Henny, men da er det ekstra merkverdigt med et bederom som overhodet ikke minner om noe jøder ville hatt…..

 

Hilde har en fin bluse i cognac-farge….en bluse i chiffon. Jeg elsker chiffon på kvinnehud: det avslører former samtidig som det er diskret. Blusen avslører at hun fortsatt har fin overkropp til tross for at hun er i 40 årene…Hvorfor har hun på seg bluse i dag? Hun går jo alltid i skjorte, gjerne en nøytral skjorte som skjuler hennes seksualitet. I dag er hun ekstra sensuell…hvorfor det…med et chiffonskjørt i svart som strammer seg rund hennes midje, som følger hennes bevegelser fordi det er kliss vått….det kler henne. Når gikk hun til anskaffelse av alt i chiffon? Hele klesskapet hennes består stort sett av skjorter og jeans, aldri noe sånt…i følge Stian pleier hun aldri å shoppe i butikker som vanlige jenter, bestiller fra nett….men selv da har hun til nå ikke bestilt noe i chiffon…eller har hun? Har Stian nevnt det? Han som tar seg av alle bevegelser hun gjør på nettet på jobben, for hun har ikke internett eller pc her hjemme.

 

Det er noe anderledes med Hilde i dag…men hun er like uoppmerksom på at det er noen i huset hennes som før. Som alltid i grunn…nesten så jeg lurer på om hun er såpass i sin egen verden at hun ikke ser noe annet enn sin egen verden i sitt sinn…

 

Er det Hilde? Hun oppfører seg som Hilde, men klærne er ikke som Hilde….samme kropp…nesten i hvertfall, ikke lett å se nå som hun har litt annen klesstil og sminkestil enn vanlig….noe anderledes uttrykk i ansiktet nå som hun har tørket vekk den verste regnvannet i hår og ansiktet med håndklet på kjøkkenet…hun ser lykkeligere ut…eller mer fornøyd ut…hvordan kan hun være fornøyd etter å ha gått i dette skitværet? Og hø? Hun setter på kaffe….kaffe? Hun har da aldri brukt den kaffemaskinen hele det halvåret jeg har studert henne.

 

 

Hun går til baren….og finner et whisky glass…. og heller i Saint Brendans…hun sniffer i glasset før hun tar et shot av likøren….og så fyller hun det på igjen….henter kaffe på kjøkkenet i en turistkopp med frosk og båt på…

 

Er det Hilde?

 

Fortsettelse følger….